justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Pierogi z białym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gotujemy w lekko osolonej wodzie około dwie minuty, aż pierogi wypłyną na wierzch. Odcedzić. Podajemy ze śmietaną i cukrem.

Pierogi z białym serem

Składniki:

Pierogi z białym serem

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • gorąca woda

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Pierogi z białym serem
Wszystkie składniki na ciasto oprócz wody przełożyć do miski. Wody dolewamy tyle, aby udało się zagnieść ciasto.

Rozwałkowujemy je i wycinamy za pomocą szklanki kółka. Ser mielimy, dodajemy do niego cukier, żółtka i mąkę.

Wyrabiamy farsz.

Na każdy krążek ciasta wykładamy nieco farszu i zlepiamy pierogi. Końce można przycisnąć widelcem, aby był wzorek.

Gotujemy w lekko osolonej wodzie około dwie minuty, aż pierogi wypłyną na wierzch. Odcedzić.

Podajemy ze śmietaną i cukrem.