Sposób przygotowania:
Pierogi z bobem w zakopiańskim styluETAP 1:
Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę , robimy na środku mąki dołek, dodaję jajko, mieszam, wlewam stopniowo wodę , i powoli zagniatam ciasto aż będzie elastyczne.
ETAP 2:
Farsz:
Gotowany bób,mielę w maszynce do mięsa, boczek i cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam razem na oliwie pod przykryciem aż będą miękkie, łączę ze zmielonym bobem, dodaję starty na tarce jarzynowej zakopianśki serek- oscypek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam.
ETAP 3:
Ciasto rozwałkowuję na cienki płat, kładę po łyżeczce nadzienia wykrawam pierogi.Zlepiam brzegi.
ETAP 4:
Gotowe ulepione pierogi wrzucam na osolony wrzątek, gotuję około 2 minuty od wypłynięcia.
Podaję gorące.