2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1488]

SUPERPRZEPIS

Pierogi z bobem w zakopiańskim stylu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Pierogi-uwielbia chyba każdy, tym razem połaczyłam farsz z bobu zwyraźnym w smaku serkiem oscypkiem-polecam na obiad!

Pierogi z bobem w zakopiańskim stylu

Składniki:

Pierogi z bobem w zakopiańskim stylu

 

 

  • Farsz:
  • ½ kg bobu-u mnie mrożony
  • 30 dag chudego gotowanego boczku
  • 2 cebule
  • 10 dag oscypka
  • 5 łyżek oliwy
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi z bobem w zakopiańskim stylu

ETAP 1:

Pierogi z bobem w zakopiańskim stylu
Z podanych składników zagniatam elastyczne ciasto

Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę , robimy na środku mąki dołek, dodaję jajko, mieszam, wlewam stopniowo wodę , i powoli zagniatam ciasto aż będzie elastyczne.

ETAP 2:

Pierogi z bobem w zakopiańskim stylu
bób mielę w maszynce łączę z pozostałymi składnikami

Farsz:
Gotowany bób,mielę w maszynce do mięsa, boczek i cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam razem na oliwie pod przykryciem aż będą miękkie, łączę ze zmielonym bobem, dodaję starty na tarce jarzynowej zakopianśki serek- oscypek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam.

ETAP 3:

Pierogi z bobem w zakopiańskim stylu
ciasto wałkuję układam nadzienie zlepiam brzegi

Ciasto rozwałkowuję na cienki płat, kładę po łyżeczce nadzienia wykrawam pierogi.Zlepiam brzegi.

ETAP 4:

Pierogi z bobem w zakopiańskim stylu
gotowe pierożki wrzucam na osolony wrzątek i gotuję

Gotowe ulepione pierogi wrzucam na osolony wrzątek, gotuję około 2 minuty od wypłynięcia.
Podaję gorące.


Tagi:

bób pierogi