Sposób przygotowania:
Risotto ze szpinakiem i mascarponeETAP 1:
Dużą patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Kiedy się zeszkli dołożyć rozgniecione ząbki czosnku.
W między czasie kroimy kurczaka w kostkę. Cebulę ściągamy na brzeg patelni i na wolnym miejscu obsmażamy delikatnie kurczaka.
ETAP 2:
Chwilę podsmażyć i wsypać surowe ziarna ryżu. Kiedy stanie się szklisty, zaczynamy dolewać gorący bulion. Wlewamy po jednej chochli i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się płynu.
Czynność powtarzamy, aż ryż będzie miękki. Proces ten trwa ok 20 minut. Ryż należy dość często mieszać, aby się nie przypalił.
Kiedy ryż będzie miękki dołożyć szpinak, a po chwili mascarpone i masło. Wymieszać i jeszcze trochę potrzymać na ogniu, doprawiając pieprzem i ewentualnie solą. Przed podaniem posypać startym parmezanem. Smacznego :)
SylaUla
biedroneczki