Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 854]

Risotto ze szpinakiem i mascarpone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryż z kurczakiem i szpinakiem w aksamitnym sosie mascarpone. Bardzo smaczne danie, w całości przygotowane na patelni.

Risotto ze szpinakiem i mascarpone

Składniki:

Risotto ze szpinakiem i mascarpone

 

Sposób przygotowania:

Risotto ze szpinakiem i mascarpone

ETAP 1:

Risotto ze szpinakiem i mascarpone
Cebulę przesunąć na bok patelni i obsmażyć kurczaka.

Dużą patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Kiedy się zeszkli dołożyć rozgniecione ząbki czosnku.

W między czasie kroimy kurczaka w kostkę. Cebulę ściągamy na brzeg patelni i na wolnym miejscu obsmażamy delikatnie kurczaka.

ETAP 2:

Risotto ze szpinakiem i mascarpone
Pod koniec dodać szpinak, a po chwili mascarpone.

Chwilę podsmażyć i wsypać surowe ziarna ryżu. Kiedy stanie się szklisty, zaczynamy dolewać gorący bulion. Wlewamy po jednej chochli i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się płynu.
Czynność powtarzamy, aż ryż będzie miękki. Proces ten trwa ok 20 minut. Ryż należy dość często mieszać, aby się nie przypalił.

Kiedy ryż będzie miękki dołożyć szpinak, a po chwili mascarpone i masło. Wymieszać i jeszcze trochę potrzymać na ogniu, doprawiając pieprzem i ewentualnie solą. Przed podaniem posypać startym parmezanem. Smacznego :)

Tagi:

danie risotto