Sposób przygotowania:
Pierogi z młodym bobemETAP 1:
Umyty bób ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Odcedzić na sicie. Przestudzić.
Pomidory i koperek drobno posiekać. Bób rozgnieść widelcem. Nie obierać ze skórki, bo jest bardzo delikatna. Dodać pomidory i koperek.
Dokładnie wymieszać. Dodać sól i pieprz młotkowany z kolendra. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zostawić pod ściereczką na ok 15 min. Podzielić na 4 części i wałkować placki. Z placków wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz i zalepiać. Wkładać do osolonej, gotującej się wody.
Gotować do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na płaski półmisek. Podawać ze skwarkami z wędzonego boczku. Smacznego.