ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Pierogi z młodym bobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Polecam z farszem z młodego bobu. Są bardzo dobre. U mnie zniknęły w mgnieniu oka.

Pierogi z młodym bobem

Składniki:

Pierogi z młodym bobem

 

 

  • 2 łyżki oleju do wody w której gotujemy pierogi

 

  • 1 kg młodego bobu
  • szczypta cukru
  • szklanka suszonych pomidorów
  • mały pęczek koperku

 

  • łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • sól
  • boczek wędzony surowy na skwarki

Sposób przygotowania:

Pierogi z młodym bobem

ETAP 1:

Umyty bób ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Odcedzić na sicie. Przestudzić.

Pomidory i koperek drobno posiekać. Bób rozgnieść widelcem. Nie obierać ze skórki, bo jest bardzo delikatna. Dodać pomidory i koperek.

Dokładnie wymieszać. Dodać sól i pieprz młotkowany z kolendra. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Zostawić pod ściereczką na ok 15 min. Podzielić na 4 części i wałkować placki. Z placków wykrawać krążki. Na krążki nakładać farsz i zalepiać. Wkładać do osolonej, gotującej się wody.

Gotować do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na płaski półmisek. Podawać ze skwarkami z wędzonego boczku. Smacznego.