zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2333]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

pyszne pierogi nie tylko na Wigilię

Pierogi z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

 

  • Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania
  • 1 szk gorącej wody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami

Farsz : Suszone grzyby zalać w garnku gorącą wodą, moczyć przez godzinę i ugotować. Odcedzić, przestudzić i drobno posiekać. Kapustę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować bez przykrycia aby nie była gorzka. Przestudzić, odcedzić i posiekać. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i usmażyć. Wszystkie składniki farszu umieścić w misce, doprawić do smaku i wymieszać. Ciasto : Do miski przesypać mąkę, dodać do niej sól i wymieszać. Wlać gorącą wodę, lekko połączyć ciasto a potem wlać jajko rozbełtane razem z olejem. Wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Ciasto wałkować wałkiem do ciasta na cienkie placki, wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Pierogi układać na ściereczce i przykrywać je drugą aby pierogi nie wysychały. W garnku ugotować sporą ilość wody, posolić ją, ponownie zagotować i wkładać porcjami pierogi na wrzątek. Pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia w zależności od grubości ciasta. I tak postępować aż wszystkie pierogi ugotujemy. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i podawać z dowolną surówką. Można okrasić skwarkami lub smażoną cebulką.


Polecamy przepis na smaczne Pierogi z bobem >>

Pierogi z kapustą i grzybami
Etap 1przygotwać farsz na pierogi ...................
Pierogi z kapustą i grzybami
Etap 2potem przygotować ciasto pierogowe...
Pierogi z kapustą i grzybami
Etap 3na kółka nakładać farsz i zlepiać pierogi
Pierogi z kapustą i grzybami
Etap 4ukladać je na ściereczce i zakryć drugą