Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybamiFarsz : Suszone grzyby zalać w garnku gorącą wodą, moczyć przez godzinę i ugotować. Odcedzić, przestudzić i drobno posiekać. Kapustę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować bez przykrycia aby nie była gorzka. Przestudzić, odcedzić i posiekać. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i usmażyć. Wszystkie składniki farszu umieścić w misce, doprawić do smaku i wymieszać. Ciasto : Do miski przesypać mąkę, dodać do niej sól i wymieszać. Wlać gorącą wodę, lekko połączyć ciasto a potem wlać jajko rozbełtane razem z olejem. Wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Ciasto wałkować wałkiem do ciasta na cienkie placki, wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Pierogi układać na ściereczce i przykrywać je drugą aby pierogi nie wysychały. W garnku ugotować sporą ilość wody, posolić ją, ponownie zagotować i wkładać porcjami pierogi na wrzątek. Pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia w zależności od grubości ciasta. I tak postępować aż wszystkie pierogi ugotujemy. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i podawać z dowolną surówką. Można okrasić skwarkami lub smażoną cebulką.
Polecamy przepis na smaczne Pierogi z bobem >>
msewka
zewa
:)
Donja50
zewa
Dziękuję :)