Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Pierogi z bobu i sera białego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon "bobikowy" uważam za udany jeśli przynajmniej raz w lipcu uda mi się zrobić z tego warzywa pierogi.

Pierogi z bobu i sera białego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z bobu i sera białego

 

  • 3/4 woreczka bobu (ok 75 dag)
  • 25 dag twarogu półtłustego
  • pół pęczka szczypioru
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 3 szkl mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z bobu i sera białego
Bóg opłukać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu obrać z łupinek większe ziarna. Wystudzić. Obrany bób zmiksować lub otłuc. Dodać ser i posiekany szczypior. Farsz doprawić do smaku. Zagnieść ciasto na pierogi- do mąki wlać pół szklanki ciepłej wody, rozmieszać, dodać jajko i olej i jeszcze nieco zimnej wody tak by można było ulepić elastyczne ciasto. Rozwałkować porcję ciasta, lepić pierogi ulubione wielkości. Gotować do wypłynięcia w osolonej wodzie. Omaścić tłuszczem by się nie posklejały gdy wystygną.
Pierogi z bobu i sera białego
Zmiksowany bób połączyć z serem i szczypiorkiem
Pierogi z bobu i sera białego
Najładniejsze ciasto wychodzi przy użyciu mąki tortowej
Pierogi z bobu i sera białego
Surowe pierogi układać na posypanej mąką stolnicy