zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

tym razem pierogi tak jak ruskie ale z dodatkiem boczku

Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami

 

 

  • Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania
  • ok. 300 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

 

  • Dodatkowo :
  • 1 cebula

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami
Farsz :

Ugotowane ziemniaki ( miałam z poprzedniego dnia ) zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z serem. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni a potem wyłowić go z wytopionego tłuszczu i wrzucić do zmielonego sera i ziemniaków. Na tłuszczu z boczku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę tę do farszu i dodatkową. Część wrzucić do miski a część zostawić do okraszenia pierogów. Składniki farszu doprawić i wymieszać farsz.



Ciasto :

Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej oraz wlać wodę i widelcem przemieszać składniki. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto dzielić na kawałki, rozwałkowywać na cienkie placki i wycinać np. szklanką kółka. Na środek krążka nakładać łyżeczką maczaną w zimnej wodzie ( farsz ma kleistą konsystencję i to ułatwi nakładanie do na krążki ) i zlepiać pierogi.



Gotowe pierogi układać na ściereczce i zakrywać je drugą aby nie wysychały. Pierogi gotować w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia a potem wyjmować je łyżka cedzakową na natłuszczoną blaszkę lub talerze. Pierogi podawać z podsmażoną cebulką i np. surówką z kiszonej kapusty.
Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami
na początek należy przygotować farsz do pierogów
Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami
wyrobić ciasto i wałkować je a potem wycinać kółka
Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami
na kółka nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi
Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami
pierogi układać na ściereczce a potem je ugotować