Sposób przygotowania:
Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami
Farsz :
Ugotowane ziemniaki ( miałam z poprzedniego dnia ) zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z serem. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni a potem wyłowić go z wytopionego tłuszczu i wrzucić do zmielonego sera i ziemniaków. Na tłuszczu z boczku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę tę do farszu i dodatkową. Część wrzucić do miski a część zostawić do okraszenia pierogów. Składniki farszu doprawić i wymieszać farsz.
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej oraz wlać wodę i widelcem przemieszać składniki. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto dzielić na kawałki, rozwałkowywać na cienkie placki i wycinać np. szklanką kółka. Na środek krążka nakładać łyżeczką maczaną w zimnej wodzie ( farsz ma kleistą konsystencję i to ułatwi nakładanie do na krążki ) i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi układać na ściereczce i zakrywać je drugą aby nie wysychały. Pierogi gotować w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia a potem wyjmować je łyżka cedzakową na natłuszczoną blaszkę lub talerze. Pierogi podawać z podsmażoną cebulką i np. surówką z kiszonej kapusty.
Ugotowane ziemniaki ( miałam z poprzedniego dnia ) zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z serem. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni a potem wyłowić go z wytopionego tłuszczu i wrzucić do zmielonego sera i ziemniaków. Na tłuszczu z boczku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę tę do farszu i dodatkową. Część wrzucić do miski a część zostawić do okraszenia pierogów. Składniki farszu doprawić i wymieszać farsz.
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej oraz wlać wodę i widelcem przemieszać składniki. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto dzielić na kawałki, rozwałkowywać na cienkie placki i wycinać np. szklanką kółka. Na środek krążka nakładać łyżeczką maczaną w zimnej wodzie ( farsz ma kleistą konsystencję i to ułatwi nakładanie do na krążki ) i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi układać na ściereczce i zakrywać je drugą aby nie wysychały. Pierogi gotować w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia a potem wyjmować je łyżka cedzakową na natłuszczoną blaszkę lub talerze. Pierogi podawać z podsmażoną cebulką i np. surówką z kiszonej kapusty.
gusia1000
2milutka
zewa
Wyobraź sobie, że kiedyś nie znosiłam lepić pierogów. A teraz mogłabym lepić i lepić. A chłopaki tylko by zajadali.
edytaha
zewa
Dzięki Edytko. Pierożki smaczne a talerz kupiłam w promocji za 15 zł, bo wcześniej kosztował 30 zł. Tak więc za 25 zł mam talerz i filiżankę ze spodkiem.
edytaha
To rzeczywiści super okazja :)
zewa
:)
Cukiereczek13
zewa
Dokładnie tak Kasiu :)
Pierogów nigdy dość :)