Sposób przygotowania:
Pierogi z botwiną i fetąETAP 1:
Do miski przesiewam mąkę dodaję sól, olej, wlewam gorącą wodę stopniowo i mieszam widelcem.
Ciasto jak przestygnie wyrabiam rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką
Farsz:
Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju. Botwinę kroję, małe buraczki obieram i ścieram na tarce jarzynowej.
Do cebuli dodaję buraczki starte, i łodyżki botwiny i przesmażam na wolnym ogniu aż warzywa będą aldente.
Na końcu dodaję liście botwiny i przesmażam już tylko chwilę. Doprawiam pieprzem, jak przestygnie dodaję pokruszony ser feta.
Soli nie dodaję bo ser jest słony.
ETAP 3:
Z ciasta wykrawam kwadraty i układam farsz.
ETAP 4:
Pierogi sklejam za pomocą foremki. W garnku zagotowuję wodę, dodaję łyżkę oliwy i do wrzącej wkładam pierogi.
Gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję z przesmażonym boczkiem i natką.
gosia56
edytaha
Justi2401
Czekoladka 2