Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Majowa botwinka :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zaczął się sezon na botwinkę - ta majowa jest najlepsza .

Majowa botwinka : Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Majowa botwinka :

 

  • 1 udko kurczaka
  • włoszczyzna ( bez kapusty najlepiej młoda )
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 burak
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 6 rzodkiewek
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • pieprz mielony
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% ( lub 30 % )
  • sok z cytryny
  • cukier
  • 3 szklanki wody
  • sól
  • maggi

 

Sposób przygotowania:

Majowa botwinka :
Obrać warzywa .Włożyć z mięsem , przekrojonym na 4 części burakiem i szczyptą soli do garnka i zalać woda . Gotować 45 minut. Botwinkę umyć i drobno usiekać w paseczki. W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej .Wrzucić na tłuszcz botwinkę i smażyć ją 3 minuty mieszając .Z wywaru wyjąć mięso , pietruszkę, burak ,por i seler . Wrzucić podsmażoną botwinkę i ½ pokrojonego koperku. Gotować na małym gazie 10 minut. Zabielić śmietaną .Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą . maggi i mielonym pieprzem . Buraka utrzeć i włożyć z powrotem do garnka. Na talerzu dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki ( maja być chrupiące ) , posypać resztą kopru i szczypiorem . Mięso i warzywa z wywaru użyć na pierogi, krokiety , paszteciki .
Majowa botwinka :
Etap 1
Majowa botwinka :
Etap 2
Majowa botwinka :
Etap 3
Majowa botwinka :
Etap 4