Sposób przygotowania:
Majowa botwinka :
Obrać warzywa .Włożyć z mięsem , przekrojonym na 4 części burakiem i szczyptą soli do garnka i zalać woda . Gotować 45 minut. Botwinkę umyć i drobno usiekać w paseczki. W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej .Wrzucić na tłuszcz botwinkę i smażyć ją 3 minuty mieszając .Z wywaru wyjąć mięso , pietruszkę, burak ,por i seler . Wrzucić podsmażoną botwinkę i ½ pokrojonego koperku. Gotować na małym gazie 10 minut. Zabielić śmietaną .Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą . maggi i mielonym pieprzem . Buraka utrzeć i włożyć z powrotem do garnka. Na talerzu dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki ( maja być chrupiące ) , posypać resztą kopru i szczypiorem . Mięso i warzywa z wywaru użyć na pierogi, krokiety , paszteciki .
cherry
margolata
bernika