Sposób przygotowania:
Pierogi z bryndzą
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i sól. Następnie powoli wlewamy letnią wodę, zagniatając niezbyt twarde ciasto.
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Szklanką wykrawamy krążki. Na środek każdego kładziemy po łyżeczce bryndzy i dokładnie sklejamy brzegi uważając, żeby ser nie dostał się pomiędzy brzegi ciasta.
W garnku zagotowujemy 3 litry wody z łyżką soli i oleju. Do wrzątku wrzucamy pierogi i gotujemy 3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane skwarkami z boczku i przysmażoną cebulką.
Smacznego!
Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Szklanką wykrawamy krążki. Na środek każdego kładziemy po łyżeczce bryndzy i dokładnie sklejamy brzegi uważając, żeby ser nie dostał się pomiędzy brzegi ciasta.
W garnku zagotowujemy 3 litry wody z łyżką soli i oleju. Do wrzątku wrzucamy pierogi i gotujemy 3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane skwarkami z boczku i przysmażoną cebulką.
Smacznego!