Sposób przygotowania:
Pierogi z bryndzą i oscypkiemETAP 1:
Oscypki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej rzepakowy na patelni i zeszklić cebulę.
W miseczce rozetrzeć bryndzę. Dodać pozostałe składniki na farsz tzn. starte oscypki , przestudzoną zeszkloną na patelni cebulę, pieprz kolorowy świeżo mielony. Wszystkie składniki dobrze pomieszać. Nie dodawać soli.
Składniki na ciasto połączyć tzn. wymieszać w miseczce. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15 min. Następnie podzielić najlepiej na 3 części. Wałkować placki. Z placków wykrawać krążki. Nakładać farsz i zalepiać.
Gotować partiami w osolonej wodzie. Pierogi które wypłyną wyławiać łyżką cedzakową i układać na półmisku.
Przed podaniem pierogi podsmażyć na masełku. Doskonałym dodatkiem będzie sos żurawinowy. Smacznego.