ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Pierogi z bryndzą i oscypkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na pierogi nikogo nie trzeba namawiać. Te są naprawdę bardzo dobre. Szczególnie dobrze smakują podane z sosem żurawinowym.

Pierogi z bryndzą i oscypkiem

Składniki:

Pierogi z bryndzą i oscypkiem

 

 

  • Farsz do pierogów:
  • 300 g bryndzy
  • 250 g oscypka
  • 125 g serka typu Philadelphia
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • cebula
  • olej rzepakowy do smażenia cebuli

 

  • sól tylko do posolenia wody, w której będą gotowane pierogi
  • masło klarowane do podsmażenia pierogów

Sposób przygotowania:

Pierogi z bryndzą i oscypkiem

ETAP 1:

Oscypki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej rzepakowy na patelni i zeszklić cebulę.

W miseczce rozetrzeć bryndzę. Dodać pozostałe składniki na farsz tzn. starte oscypki , przestudzoną zeszkloną na patelni cebulę, pieprz kolorowy świeżo mielony. Wszystkie składniki dobrze pomieszać. Nie dodawać soli.

Składniki na ciasto połączyć tzn. wymieszać w miseczce. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15 min. Następnie podzielić najlepiej na 3 części. Wałkować placki. Z placków wykrawać krążki. Nakładać farsz i zalepiać.

Gotować partiami w osolonej wodzie. Pierogi które wypłyną wyławiać łyżką cedzakową i układać na półmisku.

Przed podaniem pierogi podsmażyć na masełku. Doskonałym dodatkiem będzie sos żurawinowy. Smacznego.