Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 758]

Zupa po chińsku z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 350
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa jest pyszna i niezwykle aromatyczna. Idealnie sprawdzi się o każdej porze roku. Koniecznie spróbujcie.

Zupa po chińsku z pulpecikami

Składniki:

Zupa po chińsku z pulpecikami

 

  • 300 g mieszanki chińskiej
  • makaron do dań chińskich (nie z zupek, polecam również ryżowy)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sos sojowy
  • curry, imbir
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 200 ml mleka 3,2% śmietanki lub mleczka kokosowego
  • 2 listki laurowe
  • kostka bulionowa (opcjonalnie)
  • sól

Pulpeciki:

  • 200 g mięsa mielonego
  • 1/2 suchej bułki + mleko do namoczenia
  • 1/2 cebuli
  • mąka (opcjonalnie)
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku
  • sezam

Sposób przygotowania:

Zupa po chińsku z pulpecikami
Pulpeciki:

Mięso, odciśniętą bułkę, jajko, posiekaną cebulę oraz przyprawy dokładnie wymieszać.

Z masy uformować małe kuleczki.

Każdą kulkę obtoczyć w mące.

Pulpeciki należy ugotować w bulionie i gotowe przełożyć do miseczki.

Polecam też obtoczyć je w sezamie i odrobinę obsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Zupa:

W garnku z wodą umieścić kostkę bulionową oraz listki laurowe.

Do wywaru dodać mieszankę warzywną, przyprawy i sos sojowy (wg smaku).

Całość gotować do momentu aż warzywa zmiękną.

Następnie do zupy wlać mleko połączone z koncentratem pomidorowym.

Doprawić do smaku i wrzucić pulpeciki.

Dowolne porcje makaronu umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą .

Odczekać, aby makaron napęczniał.