Sposób przygotowania:
Pierogi z brzoskwiniami i truskawkami
Z mąki, jajka, szczypty soli oraz gorącej wody zarabiamy gładkie ciasto, które przykrywamy na pół godziny np. miską, by gluten z mąki zaczął pracować.
Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobna kostkę. Truskawki dokładnie myjemy osuszamy i pozbawiamy szypułek. Następnie tak jak brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Wszystkie owoce dajemy do miski, dodajemy do nich cukier i mieszamy. Odstawiamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy, a druga dajemy pod miskę. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka. Na środek każdego dajemy porcję owoców i dokładnie zlepiamy brzegi formując pierogi.
Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez przez 5-7 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobna kostkę. Truskawki dokładnie myjemy osuszamy i pozbawiamy szypułek. Następnie tak jak brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Wszystkie owoce dajemy do miski, dodajemy do nich cukier i mieszamy. Odstawiamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy, a druga dajemy pod miskę. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka. Na środek każdego dajemy porcję owoców i dokładnie zlepiamy brzegi formując pierogi.
Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez przez 5-7 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.