misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Pierogi z brzoskwiniami i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne, lekkie i bardzo delikatne pierogi nadziane słodkimi, bardzo aromatycznymi brzoskwiniami i truskawkami. Doskonały pomysł na obiad.

Pierogi z brzoskwiniami i truskawkami Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Pierogi z brzoskwiniami i truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z brzoskwiniami i truskawkami
Z mąki, jajka, szczypty soli oraz gorącej wody zarabiamy gładkie ciasto, które przykrywamy na pół godziny np. miską, by gluten z mąki zaczął pracować.

Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w drobna kostkę. Truskawki dokładnie myjemy osuszamy i pozbawiamy szypułek. Następnie tak jak brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Wszystkie owoce dajemy do miski, dodajemy do nich cukier i mieszamy. Odstawiamy.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy, a druga dajemy pod miskę. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka. Na środek każdego dajemy porcję owoców i dokładnie zlepiamy brzegi formując pierogi.

Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez przez 5-7 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Pierogi z brzoskwiniami i truskawkami
Brzoskwinie i truskawki kroimy w drobną kosteczke
Pierogi z brzoskwiniami i truskawkami
Przekładamy je do miski i dodajemy cukier trzcinowy
Pierogi z brzoskwiniami i truskawkami
Całość bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy
Pierogi z brzoskwiniami i truskawkami
Ze składników zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto
Pierogi z brzoskwiniami i truskawkami
Zarobione ciasto przykrywamy np. miską
Pierogi z brzoskwiniami i truskawkami
Ciasto rozwałkowujemy
Pierogi z brzoskwiniami i truskawkami
Wykrawamy kółka
Pierogi z brzoskwiniami i truskawkami
Na środek każdego kółka dajemy nadzienie
Pierogi z brzoskwiniami i truskawkami
Zlepiamy brzegi i formujemy pierogi
Pierogi z brzoskwiniami i truskawkami
Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku

Tagi:

pierogi danie