Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z brzoskwiniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dzisiaj przygotowałam pierogi z brzoskwiniami z dodatkiem cukru z ziarenkami wanilii i bitą śmietaną, były wyśmienite.

Pierogi z brzoskwiniami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierogi z brzoskwiniami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z brzoskwiniami
Do miski przesiać mąkę, wlać oliwę, dodać odrobinę soli, połączyć z podgrzaną wodą gazowaną i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na 20 minut.

Brzoskwinie umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w ósemki, oprószyć cukrem z wanilią. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, układać kawałki brzoskwiń i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, posypać cukrem. Podawać z bitą śmietaną lub zrumienionym masłem.
Pierogi z brzoskwiniami
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i gazowaną wodę.
Pierogi z brzoskwiniami
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i pozostwić na 20 minut
Pierogi z brzoskwiniami
Obrane, bez pestek i pokrojone brzoskwinie posypać cukrem z wanilią
Pierogi z brzoskwiniami
Ciasto rozwałkować, wycinać krążki, układać cząstki brzoskwiń.
Pierogi z brzoskwiniami
Krążki składać na pół i dokładnie zlepiać.
Pierogi z brzoskwiniami
Gotować w osolonej wodzie, wyjąć łyżką cedzakową.