Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Pierogi z czerwoną mirabelką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierogi z owocami, najlepsze o tej porze kiedy sezon na owoce w pełni. Ja ostatnio przygotowałam je z czerwoną mirabelką.

Pierogi z czerwoną mirabelką

Składniki:

Pierogi z czerwoną mirabelką

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z czerwoną mirabelką

Etap 1:

Pierogi z czerwoną mirabelką
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto.

Na stolnicę wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, zrobić zagłębienie i dodać miękkie masło. Połączyć z mąką i po trochę dolewać wody, zagniatając gładkie ciasto. Przykryć ja miseczką i zostawić, aby chwilę odpoczęło.

Etap 2:

Pierogi z czerwoną mirabelką
Ciasto rozwałkować i powycinać kółeczka.

Ciasto rozwałkować i powycinać szklanką kółeczka.

Etap 3:

Pierogi z czerwoną mirabelką
Na każdy krążek ciast nakładać owoce obsypane cukrem.

Mirabeli umyć i usunąć pestki. Na każdy krążek ciast nakładać owoce obsypane cukrem.

Etap 4:

Pierogi z czerwoną mirabelką
Zlepiać brzegi pierogów i gotować we wrzątku.

Zlepiać brzegi pierogów. Zagotować wodę, lekko osolić i wrzucać na wrzątek. Gotować ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową i wkładać do miski, aby się nie sklejały polać roztopionym masłem. Podawać z śmietaną obficie posypane cukrem. Z podanej ilości wyjdzie ponad 50 sztuk pierogów.


Tagi:

pierogi danie