Sposób przygotowania:
Pierogi z czerwoną mirabelkąEtap 1:
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, zrobić zagłębienie i dodać miękkie masło. Połączyć z mąką i po trochę dolewać wody, zagniatając gładkie ciasto. Przykryć ja miseczką i zostawić, aby chwilę odpoczęło.
Etap 2:
Ciasto rozwałkować i powycinać szklanką kółeczka.
Etap 3:
Mirabeli umyć i usunąć pestki. Na każdy krążek ciast nakładać owoce obsypane cukrem.
Etap 4:
Zlepiać brzegi pierogów. Zagotować wodę, lekko osolić i wrzucać na wrzątek. Gotować ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową i wkładać do miski, aby się nie sklejały polać roztopionym masłem. Podawać z śmietaną obficie posypane cukrem. Z podanej ilości wyjdzie ponad 50 sztuk pierogów.