SUPERPRZEPIS

Pierogi z soczewicą czerwoną

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Pierogi z soczewicą czerwoną Więcej zdjęć (4)

Przepis został zaczerpnięty ze strony jednego ze sklepów. Pierogi z tego przepisu są pyszne i bardzo delikatne.

Składniki:

Pierogi z soczewicą czerwoną

Ciasto :

  • mąka - 80 g
  • gotowana woda - 65 ml
  • sól- szczypta

Farsz :

  • 75 g czerwonej soczewicy
  • cebula - 1 szt
  • masło - 2 łyżki
  • bułka tarta - 2 łyżeczki
  • białko jajka - 1 szt
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Okrasa :

  • tłuszcz
  • cebula - 1 szt

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą czerwoną
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wsypać szczyptę soli i dolewając po trochu gotowanej wody, mieszając czubkiem noża.

Od razu ciepłe ciasto zagnieść, dobrze wyrobić, odstawić, przykryć ściereczką, aby nie obsychało.

Farsz:

Soczewicę opłukać ciepłą wodą, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, gotować w lekko osolonej wodzie, przez 25 minut, na wolnym ogniu.

Po tym czasie odcedź na sicie.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na tłuszczu.

Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać.

Wrzucać pierogi na osoloną wodę, gotować ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze.

Podawać polane tłuszczem z cebulką.

Smacznego !
Pierogi z soczewicą czerwoną
Z przygotowanych składników zrobiono farsz na pierogi
Pierogi z soczewicą czerwoną
Z ciasta wycięto krążki i nałożono farsz
Pierogi z soczewicą czerwoną
Pierogi dobrze sklejone i wrzucone na osoloną wodę