Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicą czerwoną
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wsypać szczyptę soli i dolewając po trochu gotowanej wody, mieszając czubkiem noża.
Od razu ciepłe ciasto zagnieść, dobrze wyrobić, odstawić, przykryć ściereczką, aby nie obsychało.
Farsz:
Soczewicę opłukać ciepłą wodą, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, gotować w lekko osolonej wodzie, przez 25 minut, na wolnym ogniu.
Po tym czasie odcedź na sicie.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na tłuszczu.
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać.
Wrzucać pierogi na osoloną wodę, gotować ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze.
Podawać polane tłuszczem z cebulką.
Smacznego !
Od razu ciepłe ciasto zagnieść, dobrze wyrobić, odstawić, przykryć ściereczką, aby nie obsychało.
Farsz:
Soczewicę opłukać ciepłą wodą, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, gotować w lekko osolonej wodzie, przez 25 minut, na wolnym ogniu.
Po tym czasie odcedź na sicie.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na tłuszczu.
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać.
Wrzucać pierogi na osoloną wodę, gotować ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze.
Podawać polane tłuszczem z cebulką.
Smacznego !
SylaUla
Danusia19671