mikidziuba

mikidziuba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Pierogi z dynią i kaszą kus kus.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pierogi w jesiennym wydaniu

Pierogi z dynią i kaszą kus kus. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z dynią i kaszą kus kus.

 

  • 2,5 szkl mąki pełnoziarnistej
  • 1 szkl ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1/2 szt małej dyni
  • 4 łyżki kaszy kus kus
  • przyprawy
  • natka pietruszki
  • imbir

Sposób przygotowania:

Pierogi z dynią i kaszą kus kus.
Mąkę przesiewamy dodajemy szczyptę soli oraz ciepłą wodę. Wszystko dokładnie zagniatamy na sprężyste ciasto. Wyrobione ciasto odkładamy do lodówki na ok 20 min. Dynię obieramy, drążymy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju.Przez chwilę podsmażamy a następnie dusimy do miękkości. Dynię miksujemy blenderem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Kus kus zalewamy wodą i gotowe dodajemy do farszu, przyprawiamy zmielonym imbirem. Ciasto wyciągamy z lodówki i cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na wierzch.
Pierogi z dynią i kaszą kus kus.
Pierogi z dynią i kaszą kus kus.
Pierogi z dynią i kaszą kus kus.
Pierogi z dynią i kaszą kus kus.
Pierogi z dynią i kaszą kus kus.
Pierogi z dynią i kaszą kus kus.
Pierogi z dynią i kaszą kus kus.
Pierogi z dynią i kaszą kus kus.