szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Pierogi z ziemniakami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te pierogi najbardziej smakują mi doprawione na ostro i podsmażone na rumiano. Zachęcam do przygotowania na obiad lub kolacje.

Pierogi z ziemniakami i cebulą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi z ziemniakami i cebulą

Na ciasto

Na farsz

Dodatkowo

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 plasterki szynki

Sposób przygotowania:

Pierogi z ziemniakami i cebulą
Zaczynamy od przygotowania farszu.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu i wystudzeniu ugniatamy je dokładnie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Czosnek obieramy i po przeciśnięciu przez praskę dodajemy do cebuli pod koniec smażenia. Studzimy, po czym dodajemy do ziemniaków. Farsz mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Przygotowujemy ciasto na pierogi.

Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy gorącą wodę i olej i zagniatamy ciasto.

Przygotowane elastyczne ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, po czym na każde nakłdamy łyżeczke farszu i sklejamy.

Pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy ok 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch.

Na patelni podsmażamy na tłuszczu pokrojoną cebule oraz szynkę, wrzucamy na nią ugotowane pierogi i podsmażamy na rumiano.
Pierogi z ziemniakami i cebulą
Z mąki wody i oleju wyrabiamy elastyczne gładkie ciasto
Pierogi z ziemniakami i cebulą
Pokrojoną cebulę podsmażamy na roztopionym maśle
Pierogi z ziemniakami i cebulą
Łączymy ze sobą ziemniaki podsmażoną cebulę
Pierogi z ziemniakami i cebulą
Na kółka ciasta nakładamy farsz i zlepiamy boki
Pierogi z ziemniakami i cebulą
Gotowe pierogi czekające na ugotowanie