Sposób przygotowania:
Pierogi z ziemniakami i cebulą
Zaczynamy od przygotowania farszu.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu i wystudzeniu ugniatamy je dokładnie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Czosnek obieramy i po przeciśnięciu przez praskę dodajemy do cebuli pod koniec smażenia. Studzimy, po czym dodajemy do ziemniaków. Farsz mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Przygotowujemy ciasto na pierogi.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy gorącą wodę i olej i zagniatamy ciasto.
Przygotowane elastyczne ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, po czym na każde nakłdamy łyżeczke farszu i sklejamy.
Pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy ok 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Na patelni podsmażamy na tłuszczu pokrojoną cebule oraz szynkę, wrzucamy na nią ugotowane pierogi i podsmażamy na rumiano.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu i wystudzeniu ugniatamy je dokładnie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Czosnek obieramy i po przeciśnięciu przez praskę dodajemy do cebuli pod koniec smażenia. Studzimy, po czym dodajemy do ziemniaków. Farsz mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Przygotowujemy ciasto na pierogi.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy gorącą wodę i olej i zagniatamy ciasto.
Przygotowane elastyczne ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, po czym na każde nakłdamy łyżeczke farszu i sklejamy.
Pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy ok 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Na patelni podsmażamy na tłuszczu pokrojoną cebule oraz szynkę, wrzucamy na nią ugotowane pierogi i podsmażamy na rumiano.