monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierogi z farszem jarzynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Oto kolejna propozycja na pierożki z "odzysku", są naprawdę bardzo smaczne, serdecznie polecam:-)

Pierogi z farszem jarzynowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z farszem jarzynowym

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z farszem jarzynowym
Kilka dni temu ugotowałam za dużo zupy kartoflanki. Dlatego nadmiar sobie zamroziłam. Zupę odmrozić, wywar odlać a warzywa z mięsem przełożyć do blendera i zmiksować na papkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać zmiksowane warzywa i chwilę razem zasmażać. Zdjąć z ognia i dodać sporą szczyptę pieprzu i słodkiej papryki. Pozostawić do ostygnięcia.Mąkę przesypać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną i sól, wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto do momentu aż zacznie ładnie odchodzić od ręki. Zrobić kulę i podzielić ja na 4 części. Wziąć jedną, rozwałkować na cienki placek i szklankę wycinać krążki.Na każdy krążek położyć łyżeczką farsz i zlepiać pierogi na pół. W dużym garnku zagotować wodę z solą i olejem i partiami wrzucać pierogi. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnie gotować około 2-3 minut. Łyżka cedzakową wyciągnąć pierogi. Podawać z surówką ( ja miałam jeszcze kolorową pekinkę z fasolą). Smacznego!
Pierogi z farszem jarzynowym
Odcedzoną kartoflankę zmiksować w blenderze na papkę
Pierogi z farszem jarzynowym
Jarzyny podsmażyć z cebulą i czosnkiem i dosyć mocno doprawić
Pierogi z farszem jarzynowym
Na krążki nakładać farsz i zlepiać pierogi na pół