Sposób przygotowania:
Pierogi z farszem jarzynowym
Kilka dni temu ugotowałam za dużo zupy kartoflanki. Dlatego nadmiar sobie zamroziłam. Zupę odmrozić, wywar odlać a warzywa z mięsem przełożyć do blendera i zmiksować na papkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać zmiksowane warzywa i chwilę razem zasmażać. Zdjąć z ognia i dodać sporą szczyptę pieprzu i słodkiej papryki. Pozostawić do ostygnięcia.Mąkę przesypać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną i sól, wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto do momentu aż zacznie ładnie odchodzić od ręki. Zrobić kulę i podzielić ja na 4 części. Wziąć jedną, rozwałkować na cienki placek i szklankę wycinać krążki.Na każdy krążek położyć łyżeczką farsz i zlepiać pierogi na pół. W dużym garnku zagotować wodę z solą i olejem i partiami wrzucać pierogi. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnie gotować około 2-3 minut. Łyżka cedzakową wyciągnąć pierogi. Podawać z surówką ( ja miałam jeszcze kolorową pekinkę z fasolą). Smacznego!