Sposób przygotowania:
Pierogi z farszem ziemniaczano-serowym
Ziemniaki solimy, pieprzymy i dodajemy serki. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Zrumienioną cebulę dodajemy do ziemniaków. Wszystko razem dobrze ugniatamy, w razie konieczności doprawiamy farsz solą i pieprzem. Do miski wsypujemy przesianą makę, robimy wgłębienie, dodajemy sól, jajko, i stopniowo dolewamy ciepłą wodę, cały czas mieszamy łyżką. Ugniatamy ciasto by było jednolite, miękkie i dało się ładnie wałkować.Z ciasta odkrajamy mniejsze kawałki, rozwałkowujemy każdy kawałek na opruszonym mąką blacie i wykrajamy szklanką lub literatką kółka. Ciasto nie powinno byc zbyt cieńkie by się nie rozerwało podczas nakładania farszu lub gotowania. Pozostałe w misce ciasto przykrywamy lnianą ściereczką. Każdy krążek delikatnie rozciągamy dłonią, nakładamy łyżeczką przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy. Pierogi układamy na posypanym blacie lub stolnicy (ewentualnie deseczkach do krojenia). Przykrywamy lnianą ściereczką żeby ciasto się nie wysuszyło. W garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy. Na gotujacą się wodę wrzucamy partiami pierogi i gotujemy od czasu wypłynięcia na wierzch przez ok 5-7 min. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i polewamy roztopionym masłem żeby się nie posklejały. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem polane masłem z cebulką. Smacznego:)