Sposób przygotowania:
Pierogi z farszem mięsno-porowym,pyszne!
CIASTO. Wykonanie: 1. Wszystkie składniki, czyli: mąkę, jajka, wodę, olej i sól wymieszać do uzyskania jednolitej masy, która nie będzie się przyklejać do skóry rąk.2. Podzielić ciasto na ok. 4 części. Każdą część należy rozwałkować na stolnicy, podsypując sobie od czasu do czasu mąką, tak, by ciasto nie przywierało. Grubość rozwałkowanego ciasta powinna wynosić tak ok. pół centymetra. FARSZ. Wykonanie: 1. Mięso mielone delikatnie podsmażyć, mieszając by się zbytnie nie posklejało. 2. Dolać wodę, przyprawę Magi i dusić, aż do miękkości. 3. Pora pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kosteczkę i razem dusić warzywa na patelni aż do miękkości. 4. Przełożyć mięso i warzywa do miski, dołożyć: bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz, białko jajka. 5. Całość wymieszać, ugniatać, by masa farszu była jak najbardziej roztarta. LEPIENIE PIEROGÓW : 1. Teraz trzeba powycinać za pomocą szklanki ładne kółeczka :) 2. Na środku każdego z nich położyć ok. pół łyżeczki farszu i delikatnie zacisnąć ciasto- formując kształt pierożka. Można zaciskać ciasto: specjalną zaciskarką lub palcami, albo też widelcem. 3. Gotowe pierogi podsypujemy mąką żeby się nie posklejały. 4. Wrzucamy kolejno pierogi do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju. 5. Gotować je należy ok. 5-6 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. 6. Teraz wystarczy wyjąć je z wody za pomocą cedzaka i położyć na talerzyku:) SMACZNEGO!!!!