paulinaanna777

paulinaanna777

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Pierogi z farszem mięsno-porowym,pyszne!

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mój własny przepis na pierogi z farszem mięsno- porowym odniósł sukces podczas rodzinnego obiadu. Potrawa łatwa w przygotowaniu :) POLECAM!

Pierogi z farszem mięsno-porowym,pyszne! Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z farszem mięsno-porowym,pyszne!

 

  • CIASTO:
  • 4 szklanki mąki,

 

  • 2 żółtka z jajek+ 1 białko,

 

  • 1,5 szklanki ciepłej (niegorącej) wody,

 

  • 5 dużych łyżek oleju,

 

 

  • FARSZ:

 

  • ok. 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe),

 

  • pół szklanki wody,

 

  • 1 duża cebula,

 

  • 1 średniej długości por (biała część),

 

  • 1 łyżka przyprawy Magi z Winiary,

 

 

 

 

 

  • DO GOTOWANIA:

 

  • duży garnek z wodą,

 

  • łyżka oleju,

 

  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Pierogi z farszem mięsno-porowym,pyszne!
CIASTO. Wykonanie: 1. Wszystkie składniki, czyli: mąkę, jajka, wodę, olej i sól wymieszać do uzyskania jednolitej masy, która nie będzie się przyklejać do skóry rąk.2. Podzielić ciasto na ok. 4 części. Każdą część należy rozwałkować na stolnicy, podsypując sobie od czasu do czasu mąką, tak, by ciasto nie przywierało. Grubość rozwałkowanego ciasta powinna wynosić tak ok. pół centymetra. FARSZ. Wykonanie: 1. Mięso mielone delikatnie podsmażyć, mieszając by się zbytnie nie posklejało. 2. Dolać wodę, przyprawę Magi i dusić, aż do miękkości. 3. Pora pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kosteczkę i razem dusić warzywa na patelni aż do miękkości. 4. Przełożyć mięso i warzywa do miski, dołożyć: bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz, białko jajka. 5. Całość wymieszać, ugniatać, by masa farszu była jak najbardziej roztarta. LEPIENIE PIEROGÓW : 1. Teraz trzeba powycinać za pomocą szklanki ładne kółeczka :) 2. Na środku każdego z nich położyć ok. pół łyżeczki farszu i delikatnie zacisnąć ciasto- formując kształt pierożka. Można zaciskać ciasto: specjalną zaciskarką lub palcami, albo też widelcem. 3. Gotowe pierogi podsypujemy mąką żeby się nie posklejały. 4. Wrzucamy kolejno pierogi do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju. 5. Gotować je należy ok. 5-6 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. 6. Teraz wystarczy wyjąć je z wody za pomocą cedzaka i położyć na talerzyku:) SMACZNEGO!!!!
Pierogi z farszem mięsno-porowym,pyszne!
Fotografia: Mięso smażymy, a następnie dusimy pod przykryciem.
Pierogi z farszem mięsno-porowym,pyszne!
Fotografia: Pora i cebulę kroimy jak na zdjęciu, a potem dusimy do miękkości.