Sposób przygotowania:
Pierogi z jabłkami
Z mąki, wody, jajek i kilku kropel aromatu waniliowego zagnieść jednolite ciasto na pierogi. Jabłka obrać ze skórek i pozbawić gniazd nasiennych i pokroić je w średniej wielkości kostkę, a następnie pokrojone jabłka przełożyć do dowolnego naczynia, w którym będzie je można swobodnie wymieszać. Do pokrojonych jabłek dodać biały i waniliowy cukier oraz solidną dawkę cynamonu. Wymieszać jabłka z cukrami i cynamonem. Rozwałkowywać zagniecione ciasto pierogowe na powierzchni podsypanej mąką i wycinać w nim okrągłe placki. Na każdy wycięty placek kłaść trochę słodkich, cynamonowych jabłek. Zlepiać pierogi chowając tym samym, zamykając jabłka we wnętrzu pieroga. Postępować każdorazowo identycznie przy lepieniu kolejnych pierogów. W garnku nastawić wodę na gotowanie. Ulepione pierogi z jabłkowym farszem przekładać na gotującą się, wrzącą wodę i wyławiać je łyżką cedzakową, gdy wypłyną na powierzchnię wody, co będzie jednoznaczne z tym, że są już ugotowane, gotowe do jedzenia po chwilowym przestudzeniu.