nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Pierogi z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pierogi na deserową, słodką nutę, świetne w jesiennym okresie, bo znakomicie pasują smakowo do tej pory roku. Takie pierogi są pyszne i same i ze słodką śmietanką, jogurtem.

Pierogi z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jabłkami

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej plus trochę do podsypania przy rozwałkowywaniu ciasta
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 jajka
  • aromat waniliowy
  • 2 duże jabłka
  • 1,5 łyżki białego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Pierogi z jabłkami
Z mąki, wody, jajek i kilku kropel aromatu waniliowego zagnieść jednolite ciasto na pierogi. Jabłka obrać ze skórek i pozbawić gniazd nasiennych i pokroić je w średniej wielkości kostkę, a następnie pokrojone jabłka przełożyć do dowolnego naczynia, w którym będzie je można swobodnie wymieszać. Do pokrojonych jabłek dodać biały i waniliowy cukier oraz solidną dawkę cynamonu. Wymieszać jabłka z cukrami i cynamonem. Rozwałkowywać zagniecione ciasto pierogowe na powierzchni podsypanej mąką i wycinać w nim okrągłe placki. Na każdy wycięty placek kłaść trochę słodkich, cynamonowych jabłek. Zlepiać pierogi chowając tym samym, zamykając jabłka we wnętrzu pieroga. Postępować każdorazowo identycznie przy lepieniu kolejnych pierogów. W garnku nastawić wodę na gotowanie. Ulepione pierogi z jabłkowym farszem przekładać na gotującą się, wrzącą wodę i wyławiać je łyżką cedzakową, gdy wypłyną na powierzchnię wody, co będzie jednoznaczne z tym, że są już ugotowane, gotowe do jedzenia po chwilowym przestudzeniu.
Pierogi z jabłkami
Zagniecione ręcznie jednolite ciasto na pierogi.
Pierogi z jabłkami
Obrane i pokrojone jabłka z dodatkiem cukrów i cynamonu czyli farsz do pierogów.
Pierogi z jabłkami
Wycinanie w rozwałkowanym cieście okrągłych placków,na które kładziony jest jabłkowy farsz.
Pierogi z jabłkami
Ulepione pierogi z jabłkowym nadzieniem podczas ich gotowania.