Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierogi z jabłkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dla mnie smaki jesieni to jabłka i cynamon.Pyszne pierogi,pomysł na bezmięsny obiad lub podwieczorek.Bardzo lubię polane stopionym masłem i posypane cukrem.

Pierogi z jabłkami i cynamonem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z jabłkami i cynamonem

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • około 1 szklanka ciepłej wody

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki masła
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Pierogi z jabłkami i cynamonem
Podane składniki przekładamy do miski i stopniowo dolewając ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Jabłka myjemy,osuszamy,obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy z cynamonem.Cynamon dodajemy według uznania. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wycinamy szklanką krążki,nakładamy starte jabłka i zlepiamy pierogi. Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzamy. Podajemy polane stopionym masłem i posypane cukrem według uznania. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów.
Pierogi z jabłkami i cynamonem
Z podanych składników zagniatamy mięciutkie ciasto.
Pierogi z jabłkami i cynamonem
Jabłka obieramy,ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pierogi z jabłkami i cynamonem
Ciasto wałkujemy,lepimy pierogi i gotujemy.