Sposób przygotowania:
Pierogi z jagodami
Gotujemy wodę. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy do niej jajko, sól i olej. Zaczynamy wyrabiać i podlewamy powoli wodą tak, by zebrać całe ciasto, aż stanie się elastyczne i jednolite. Chowamy ciasto pod szmatkę lub miskę, by nie wysychało. Jagody myjemy, przebieramy z listków. Część przekładamy do miseczki, zasypujemy cukrem (około 4 łyżki) i mieszamy. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na ok. 3-4 mm.
Wykrawamy koła, nakładamy na nie po 1 łyżeczce jagód, składamy i zawijamy. Gdy skończą się jagody w miseczce, dodajemy kolejną partię i zasypujemy cukrem, dzięki czemu nie wytworzy nam się sok. Ciasto, z którego nie korzystamy, trzymamy przykryte, by nie wysychało. Rozwałkowując dodajemy minimalną ilość mąki do podsypania, by łatwo się zlepiało. Gdy pierogi będą gotowe, gotujemy wodę w wysokim garnku, solimy i gdy zacznie wrzeć wrzucamy pierogi partiami, gotując ok. 4-6 minut. Przy podaniu polewamy śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Wykrawamy koła, nakładamy na nie po 1 łyżeczce jagód, składamy i zawijamy. Gdy skończą się jagody w miseczce, dodajemy kolejną partię i zasypujemy cukrem, dzięki czemu nie wytworzy nam się sok. Ciasto, z którego nie korzystamy, trzymamy przykryte, by nie wysychało. Rozwałkowując dodajemy minimalną ilość mąki do podsypania, by łatwo się zlepiało. Gdy pierogi będą gotowe, gotujemy wodę w wysokim garnku, solimy i gdy zacznie wrzeć wrzucamy pierogi partiami, gotując ok. 4-6 minut. Przy podaniu polewamy śmietaną lub jogurtem naturalnym.
KasiaJulcia