Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Pierogi z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prawdziwy smak lata zamknięty w pierogowym cieście.

Pierogi z jagodami

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

  • mąka poznańska- 600 gram
  • gorąca woda - 1 szklanka
  • jajko - 1 duże
  • olej - 1 łyżka
  • sól - szczypta
  • jagody - 800 gram
  • cukier
  • śmietana/jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Gotujemy wodę. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy do niej jajko, sól i olej. Zaczynamy wyrabiać i podlewamy powoli wodą tak, by zebrać całe ciasto, aż stanie się elastyczne i jednolite. Chowamy ciasto pod szmatkę lub miskę, by nie wysychało. Jagody myjemy, przebieramy z listków. Część przekładamy do miseczki, zasypujemy cukrem (około 4 łyżki) i mieszamy. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na ok. 3-4 mm.



Wykrawamy koła, nakładamy na nie po 1 łyżeczce jagód, składamy i zawijamy. Gdy skończą się jagody w miseczce, dodajemy kolejną partię i zasypujemy cukrem, dzięki czemu nie wytworzy nam się sok. Ciasto, z którego nie korzystamy, trzymamy przykryte, by nie wysychało. Rozwałkowując dodajemy minimalną ilość mąki do podsypania, by łatwo się zlepiało. Gdy pierogi będą gotowe, gotujemy wodę w wysokim garnku, solimy i gdy zacznie wrzeć wrzucamy pierogi partiami, gotując ok. 4-6 minut. Przy podaniu polewamy śmietaną lub jogurtem naturalnym.