alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam . Zawsze w sezonie staram się mrozić jak najwięcej jagód, by móc się cieszyć ich smakiem również w zimie .

Pierogi z jagodami

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Jagody, cukier, cynamon i bułkę tartą mieszamy w misce. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki. Na każdy nakładamy łyżeczkę jagód i dobrze zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut od momentu wypłynięcia. Osaczamy na durszlaku. Podajemy ze śmietanką i cukrem. Cisto : Mąkę przesiewamy odkładamy ok 1/2 szkl (odłożoną mąkę dodajemy w trakcie wyrabiania ciasta), dodajemy sól, olej i wodę (zwykle jest ok szklanki wody). Wyrabiam gładkie i plastyczne ciasto.