agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Pierogi z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jagodowe pierożki z cynamonem

Pierogi z jagodami

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Jagody umyć dokładnie pod bieżącą wodą, tę czynność należy powtarzać kilkakrotnie, następnie odsączyć i osuszyć owoce, oprószyć je cukrem i cynamonem. Wykonać ciasto pierogowe delikatne i gładkie: w tym celu należy przesiać mąkę, sparzyć jajko i wbić je mąki, dodać szczyptę soli, wlać wodę, wymieszać składniki ciasta a następnie wyrobić ciasto jednolitą, gładką konsystencję. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Następnie rozwałkować cienko ciasto na około 5 mm i szklanką lub kubkiem wykrawać koła. Na sam środek koła nakładać jagody z cukrem i z cynamonem, po czym sklejać pierogi dokładnie. Zagotować wodę, lekko ją osolić i gotować pierogi na wolnym ogniu, gotować je około 5 minut od momentu kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię garnka. Podawać polane śmietanką kremówką lub z jogurtem lub serwować z sosami owocowymi.