Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pierogi z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierogi nadziewane słodkim twarożkiem z aromatycznymi jeżynami. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną.

Pierogi z jeżynami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z jeżynami

 

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mleka
  • NADZIENIE:
  • 200g twarogu półtłustego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 1/2 szklanki jeżyn

Sposób przygotowania:

Pierogi z jeżynami
Mąkę przesiać na stolnicy. Na środku zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko i żółtko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w ściereczkę i przygotować nadzienie. Twaróg rozetrzeć z cukrem. Można również użyć zmielonego twarogu. Ciasto rozwałkować na grubość paru milimetrów i wyciąć krążki. Nakładać po łyżeczce słodkiego twarożku i parę jeżyn. Sklejać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie. Gorące podawać np ze śmietaną. Smacznego!
Pierogi z jeżynami
Twaróg (może być zmielony) rozetrzeć z cukrem.
Pierogi z jeżynami
Ciasto rozwałkować i wyciąć jednakowe krążki.
Pierogi z jeżynami
Na krążek ciasta nakładać twarożek i parę jeżyn.