Sposób przygotowania:
Pierogi z kabanosami i maasdamerem
1. Przygotowujemy farsz. Kabanosy kroimy w malutkie kawałeczki, to samo robimy z serem maasdamerem. Mieszamy (możemy dodać minimum mąki, by ser się nie sklejał). 2. Przygotowujemy ciasto: na blat wysypujemy mąkę, tworząc zagłębienie w które wlewamy jajko i oliwę oraz dodajemy sól. Gotujemy wodę i podlewamy nią ciasto, Wyrabiamy aż będzie elastyczne i jednolite. 3. Formujemy kulę, przekrawamy i połowę chowamy pod ściereczkę. Drugą połowę rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, nakładamy farsz i sklejamy. Zrobione pierogi odkładamy na podsypany mąką talerz. Rozwałkowujemy drugą część i też lepimy pierogi. 4. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie w wysokim garnku około 2 minuty po wypłynięciu.