Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Pierogi z kabanosami i maasdamerem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Interesujące połączenie smaków w klasycznych pierożkach.

Pierogi z kabanosami i maasdamerem

Składniki:

Pierogi z kabanosami i maasdamerem

 

  • mąka poznańska - 500 gram
  • ciepła woda - 1 szklanka
  • jajko - 1 średnie
  • oliwa - 1 łyżka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • kabanosy cienkie - 1 opakowanie
  • ser maasdamer topiony - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Pierogi z kabanosami i maasdamerem
1. Przygotowujemy farsz. Kabanosy kroimy w malutkie kawałeczki, to samo robimy z serem maasdamerem. Mieszamy (możemy dodać minimum mąki, by ser się nie sklejał). 2. Przygotowujemy ciasto: na blat wysypujemy mąkę, tworząc zagłębienie w które wlewamy jajko i oliwę oraz dodajemy sól. Gotujemy wodę i podlewamy nią ciasto, Wyrabiamy aż będzie elastyczne i jednolite. 3. Formujemy kulę, przekrawamy i połowę chowamy pod ściereczkę. Drugą połowę rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, nakładamy farsz i sklejamy. Zrobione pierogi odkładamy na podsypany mąką talerz. Rozwałkowujemy drugą część i też lepimy pierogi. 4. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie w wysokim garnku około 2 minuty po wypłynięciu.