dzastmi

dzastmi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

pierogi z kapusta i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

moje ulubione pierogi z kapusta i grzybami

pierogi z kapusta i grzybami

Składniki:

pierogi z kapusta i grzybami

 

  • 5 szklanek maki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • około 1 szklanka ciepłej wody
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 80 dag kapusty kiszonej
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

pierogi z kapusta i grzybami
Z maki, soli, oleju i odrobiny wody ugnieść ciasto. Grzyby ugotować i zmielić. Kapustę również ugotować, odcedzić i drobno posiekać. Zmieszać grzyby i kapustę, dodać sól i pieprz. Cebulkę posiekać i podsmażyć i dodać do kapusty i grzybów. Ciasto rozwałkować i szklanka wyciąć kółka. W kołka położyć nadzienie i złożyć na pół, pozaklejać mocno i pozawijać końce. Zagotować 3 l wody, posolić (niecałą łyżkę) i dodać 2 łyżki oleju. Wrzycić pierogi i gotować aż wypłyną + 5 mninut.