gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Pierogi z kapustą i grzybami gabyelle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pierożki z kapustką są równie pyszne gotowane jak i smażone

Pierogi z kapustą i grzybami gabyelle

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami gabyelle

 

  • Ciasto
  • 1 kg mąki
  • ok 2 szkl wody ciepłej ( w razie potrzeby dolać więcej)
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • Farsz
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • kilka suszonych grzybków
  • 1 cebulke

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami gabyelle
Mąkę wysypać na stolnice, dodać sól i stopniowo dolewać wodę tak żeby wyszło gładkie ciasto nie przyklejające się do rąk. Farsz - kapuste kiszoną włożyc do garnka zalać gorącą wodą i gotować. Cebukle pokroić i przysmażyć na patelni.Usmażona odstawić na bok. Gdy kapustka będzie już ugotowana przekładamy na patelnie lub wooka i smażymy, czym dłużęj smażona tym jest lepsza, często mieszamy uważając żęby sie nie przypaliła. Do usmażonej kapustki dodajemy zezłoconą cebule, doprawiamy sola i pieprzem. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkujemy na stolnicy i wykrawamy krążki, na krążki nakłądamy farsz i zaklejamy na pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie od czasu do czasu mieszając. Pierożki podawać z usmażoną cebulką na maśle. Smazcnego