Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami gabyelle
Mąkę wysypać na stolnice, dodać sól i stopniowo dolewać wodę tak żeby wyszło gładkie ciasto nie przyklejające się do rąk. Farsz - kapuste kiszoną włożyc do garnka zalać gorącą wodą i gotować. Cebukle pokroić i przysmażyć na patelni.Usmażona odstawić na bok. Gdy kapustka będzie już ugotowana przekładamy na patelnie lub wooka i smażymy, czym dłużęj smażona tym jest lepsza, często mieszamy uważając żęby sie nie przypaliła. Do usmażonej kapustki dodajemy zezłoconą cebule, doprawiamy sola i pieprzem. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkujemy na stolnicy i wykrawamy krążki, na krążki nakłądamy farsz i zaklejamy na pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie od czasu do czasu mieszając. Pierożki podawać z usmażoną cebulką na maśle. Smazcnego