katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1375]

Pierogi z kapuściano grzybowym farszem do barszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pierożki z takim farszem są bardzo smaczne do czerwonego barszczyku można je też okrasić zrumienioną cebulką.

Pierogi z kapuściano grzybowym farszem do barszczu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z kapuściano grzybowym farszem do barszczu

 

 

  • Na ciasto

 

  • mąka 3 szkl z czubkiem
  • woda gorąca ok 1,5 szkl

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapuściano grzybowym farszem do barszczu
Kapustę odciskamy,zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy przyprawy liść laurowy, ziele angielskie i solimy. Grzyby zalewamy wrzątkiem na ok 30 minut. Przelewamy przez sito i przepłukujemy. Grzyby kroimy w paski albo dowolnie. 

Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu, dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Można lekko zrumienić. Dodajemy też przygotowane grzyby, mieszamy i chwilę razem smażymy . Po ok 30 min gotowania kapustę osączamy i przykrywamy nią grzyby.

Podlewamy wodą z parzenia grzybów i chwilę razem dusimy. Doprawiamy przyprawami do smaku, mieszamy i dusimy do miękkości podlewając wodą z grzybów. Gdy wszystko zmięknie odparowujemy z płynu, dodajemy kopiastą łyżkę bułki tartej mieszamy i studzimy. 

Zagniatamy ciasto na pierogi. Mąkę z wodą zagniatamy. Można dodać 2 łyżki oleju. Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy podsypując mąką . Krążki wykrawamy szklanką. 

Nakładamy farsz i lepimy pierożki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 4-6 min. Wyjmujemy durszlakiem. Podajemy z czerwonym barszczykiem.  
Pierogi z kapuściano grzybowym farszem do barszczy
Gotowe pierożki do czerwonegobarszczyku.

Tagi:

danie pierogi