Sposób przygotowania:
Pierogi z kapuściano grzybowym farszem do barszczu
Kapustę odciskamy,zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy przyprawy liść laurowy, ziele angielskie i solimy. Grzyby zalewamy wrzątkiem na ok 30 minut. Przelewamy przez sito i przepłukujemy. Grzyby kroimy w paski albo dowolnie.
Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu, dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Można lekko zrumienić. Dodajemy też przygotowane grzyby, mieszamy i chwilę razem smażymy . Po ok 30 min gotowania kapustę osączamy i przykrywamy nią grzyby.
Podlewamy wodą z parzenia grzybów i chwilę razem dusimy. Doprawiamy przyprawami do smaku, mieszamy i dusimy do miękkości podlewając wodą z grzybów. Gdy wszystko zmięknie odparowujemy z płynu, dodajemy kopiastą łyżkę bułki tartej mieszamy i studzimy.
Zagniatamy ciasto na pierogi. Mąkę z wodą zagniatamy. Można dodać 2 łyżki oleju. Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy podsypując mąką . Krążki wykrawamy szklanką.
Nakładamy farsz i lepimy pierożki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 4-6 min. Wyjmujemy durszlakiem. Podajemy z czerwonym barszczykiem.
Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu, dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Można lekko zrumienić. Dodajemy też przygotowane grzyby, mieszamy i chwilę razem smażymy . Po ok 30 min gotowania kapustę osączamy i przykrywamy nią grzyby.
Podlewamy wodą z parzenia grzybów i chwilę razem dusimy. Doprawiamy przyprawami do smaku, mieszamy i dusimy do miękkości podlewając wodą z grzybów. Gdy wszystko zmięknie odparowujemy z płynu, dodajemy kopiastą łyżkę bułki tartej mieszamy i studzimy.
Zagniatamy ciasto na pierogi. Mąkę z wodą zagniatamy. Można dodać 2 łyżki oleju. Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy podsypując mąką . Krążki wykrawamy szklanką.
Nakładamy farsz i lepimy pierożki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok 4-6 min. Wyjmujemy durszlakiem. Podajemy z czerwonym barszczykiem.