Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą kiszoną i kiełbasą.
Nadzienie: Kapustę kiszoną odgotować. Odcedzić wodę, pozostawić do ostygnięcia. Kapustę poszatkować. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Z cebuli usunąć łuski, wypłukać, pokroić w drobną kostkę. Kapustę połączyć z kiełbasą i cebulą. Podsmażyć na patelni. Dodać przyprawy, wymieszać, wystudzić. Ciasto pierogowe: Mąkę przesiać, uformować na stolnicy kopczyk, zrobić w mące wgłębienie, wlać odmierzoną ilość wody, zarobić ciasto, następnie wyrobić dokładnie ciasto. Odkrajać kawałki ciasta nożem, następnie ciasto rozwałkować, wykrajać od literatki krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczką nadzienie, zlepiać brzegi. Gotować partiami w osolonej wrzącej wodzie, kilka minut.
Ela Dz
KasiaJulcia
reanja