bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Pierogi z kapusta w papierze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy przepis.Polecam

Pierogi z kapusta w papierze

Składniki:

Pierogi z kapusta w papierze

 

  • cukru; l kg kapusty białej, mleko, 5 dag masła, 5 dag cebuli, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapusta w papierze
Wziąć kwaterkę mąki, połowę rozczynić kwaterką wolnego mleka i odrobiną drożdży. Gdy ruszy, wbić 3 całe jaja i 3 same żółtka. Dodać łyżkę pełną masła surowego, łyżkę cukru, trochę soli i to wszystko wyrobić z resztą mąki. Postawić w ciepłym miejscu, niech podrośnie. Gdy dobrze wyrośnie, ćwiartki czystego papieru posmarować masłem, rozciągnąć do połowy ciasto, nakładać w środek podługowato kapusty, którą należy uszatkować, posolić, wycisnąć z soli i udusić w mleku z masłem, cebulą i pieprzem. Zwinąć w pierogi wraz z papierem tak, żeby jeden brzeg ćwiartki pozostawiony bez ciasta zachodził aa drugi, to jest żeby cały pie¬róg był w papierze. Układać na blasze i zostawić, niech podrosną, po czym wstawić w gorący piec na pół godziny. Gdy oba brzegi nie zakryte papierem są dość rumiane, wyjąć z pieca, odwinąć z papieru, ułożyć na półmisku.