Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Pierogi z kaszą gryczaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatne . Tanie . Łatwe do zrobienia .

Pierogi z kaszą  gryczaną

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną

 

  • 40 dag maki
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • wrząca woda
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy ( gryczanej – 20 dag suchej )
  • 1 usmażona na złoto cebula
  • ½ pęczka usiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną
Do mąki dodać sól i oliwę . Zaparzyć ją wrzącą wodą dodając ją po trochu i wyrabiając elastyczne ciasto . Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć . Wymieszać kaszę z zieloną pietruszką , solą , pieprzem mielonym, cebulką . Urywać małe kawałki ciasta , rozpłaszczać na dłoni . Nakładać farsz . Zlepiać pierogi . Gotować na osolonym wrzątku . Gotować do wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową .