Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczaną.
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku . Odcedzić , rozgnieść za pomocą tłuczka i ostudzić . Kaszę gryczaną ugotować także w osolonej wodzie , odcedzić i ostudzić . Ugotowane ziemniaki i kaszę wymieszać z twarogiem . Do smaku dodać szczyptę majeranku oraz sól , pieprz i pieprz ziołowy . Na stół wysypać mąkę . Na środku zrobić wgłębienie i dodać jajka , wymieszać . Ugotować wodę i dolewać jej tyle do mąki z jajkami by po zagnieceniu uzyskać gładkie ciasto pierogowe . Ciasto podzielić na 3 części . Każdy kawałek rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać kółka . Na każdy krążek położyć łyżkę farszu z kaszy i zlepić dobrze brzegi , aby podczas gotowania nie wypadł farsz . Pierogi gotować w osolonej wodzie ok 7 minut . Można je podawać z tłuszczem i cebulką .