Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Kaszę jaglaną płuczemy w wodzie, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą , lekko solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, ser rozgniatamy widelcem. Do ostudzonej kaszy dodajemy ser biały oraz bakalie, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem.
Z masy formujemy małe kuleczki. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na mniejsze części. Stolnicę posypujemy mąką, układamy kawałek ciasta i dość cienko wałkujemy, metalową obręczą wycinamy krążki.
Na każdy krążek ciasta nakładamy kulkę farszu, zlepiamy brzegi ciasta robiąc falbankę, układamy na tacy wysypanej mąką. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oleju i soli, pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu zagotowania.
Odcedzamy na durszlaku i układamy na talerzu.
Z masy formujemy małe kuleczki. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na mniejsze części. Stolnicę posypujemy mąką, układamy kawałek ciasta i dość cienko wałkujemy, metalową obręczą wycinamy krążki.
Na każdy krążek ciasta nakładamy kulkę farszu, zlepiamy brzegi ciasta robiąc falbankę, układamy na tacy wysypanej mąką. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oleju i soli, pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu zagotowania.
Odcedzamy na durszlaku i układamy na talerzu.