bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi z kaszą jaglaną, serem i bakaliami przygotowałam po raz pierwszy, wyszły bardzo smaczne. Polecam.

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Składniki:

Pierogi z kaszą jaglaną i serem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Kaszę jaglaną płuczemy w wodzie, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą , lekko solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, ser rozgniatamy widelcem. Do ostudzonej kaszy dodajemy ser biały oraz bakalie, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem.

Z masy formujemy małe kuleczki. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na mniejsze części. Stolnicę posypujemy mąką, układamy kawałek ciasta i dość cienko wałkujemy, metalową obręczą wycinamy krążki.

Na każdy krążek ciasta nakładamy kulkę farszu, zlepiamy brzegi ciasta robiąc falbankę, układamy na tacy wysypanej mąką. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oleju i soli, pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu zagotowania.

Odcedzamy na durszlaku i układamy na talerzu.