Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą jaglaną i serem
Ciasto: Masło rozpuścić w ciepłej wodzie. Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptę soli i proszku do pieczenia. Dodać jajko, połączyć z wodą, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.
Nadzienie: Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, przelać wrzątkiem i ugotować na sypko z dodatkiem odrobiny soli, ostudzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.
Twaróg włożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać zimną kaszę, cebulę, majeranek, paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wykrawać foremką do pierogów nałożyć farsz, przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić.
Gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone zrumienionym na smalcu boczkiem lub cebulką.
Nadzienie: Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, przelać wrzątkiem i ugotować na sypko z dodatkiem odrobiny soli, ostudzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.
Twaróg włożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać zimną kaszę, cebulę, majeranek, paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wykrawać foremką do pierogów nałożyć farsz, przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić.
Gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone zrumienionym na smalcu boczkiem lub cebulką.
Jagodowa