Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pierogi z kaszanką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie do końca typowy farsz do pierogów, ale za to jaki smaczny. :) Dodatkowo można dodać nieco kapusty kiszonej, aby farsz był bardziej wyrazisty.

Pierogi z kaszanką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kaszanką

 

 

  • nadzienie:

 

  • ok. 400g kaszanki
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • cebula czerwona
  • łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszanką
Cebulę pokroić w kosteczkę, pietruszkę drobno posiekać. Na maśle podsmażyć cebulkę, gdy zmięknie dodać kawałki kaszanki. Całość przesmażać ze sobą co jakiś czas mieszając, gdy kaszanka nie jest zbyt doprawiona dodać sól, pieprz i ewentualnie majeranek. Na koniec wymieszać całość z posiekaną natką i odstawić do ostudzenia. Mąkę wysypać na stolnicę, w zagłębienie wbić jajko, dodać sól oraz masło. Stopniowo dolewać wodę (tyle, aby połączyć składniki w elastyczną masę – niecała szklanka) i zagniatać ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i cienka rozwałkować. Przy pomocy szklanki wykrawać kółka i na każde z nich położyć łyżeczkę farszu. Dokładnie zalepić brzegi ciasta. Pierożki gotować parę minut od czasu wypłynięcia. Podawać z ulubioną okrasą i np. pietruszką.
Pierogi z kaszanką
Cebulę podsmażyć, następnie dodać kawałki kaszanki.
Pierogi z kaszanką
Farsz ewentualnie doprawić i dodać pietruszkę
Pierogi z kaszanką
Z ciasta wykrawać kółka i nakładać porcję farszu.
Pierogi z kaszanką
Dokładnie zlepiać brzegi pierożków......