Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszanką
Cebulę pokroić w kosteczkę, pietruszkę drobno posiekać. Na maśle podsmażyć cebulkę, gdy zmięknie dodać kawałki kaszanki. Całość przesmażać ze sobą co jakiś czas mieszając, gdy kaszanka nie jest zbyt doprawiona dodać sól, pieprz i ewentualnie majeranek. Na koniec wymieszać całość z posiekaną natką i odstawić do ostudzenia. Mąkę wysypać na stolnicę, w zagłębienie wbić jajko, dodać sól oraz masło. Stopniowo dolewać wodę (tyle, aby połączyć składniki w elastyczną masę – niecała szklanka) i zagniatać ciasto. Ciasto podzielić na 3 części i cienka rozwałkować. Przy pomocy szklanki wykrawać kółka i na każde z nich położyć łyżeczkę farszu. Dokładnie zalepić brzegi ciasta. Pierożki gotować parę minut od czasu wypłynięcia. Podawać z ulubioną okrasą i np. pietruszką.