SUPERPRZEPIS

Pierogi z kaszy gryczanej i pieczarek

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Pierogi z kaszy gryczanej i pieczarek Więcej zdjęć (3)

Bardzo smaczne pierogi .Czubryca doskonała jako dodatek

Składniki:

Pierogi z kaszy gryczanej i pieczarek

 

  • farsz
  • 125 gram kaszy gryczanej
  • 500 gram pieczarek
  • 1 kostka wołowa
  • Olej
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • ciasto na pierogi
  • 5 szklanek mąki
  • 2 jajka
  • Około 1szklanki wody czasem trzeba mieć więcej
  • Olej 2 łyżki
  • Do miski

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszy gryczanej i pieczarek
Ugotowałam kaszę gryczaną gotowałam ją 25 minut  Wiadomo aksza podwaja swoja objętość więc bylo jaj dużo.  Po ugotowaniu wyłożyłam ją talerz . Pieczarki umyłam i starłam na grubych oczkach na tarce . Usmażyłam na patelni dodając odrobinę jarzynki do smaku. Pieczarki poddusiłam i usmażyłam i tu niespodzianka dodałam łyżeczkę Czubrycy zielonej co za zapach jaki się unosił można tylko sobie wyobrazić czubryce mozna dodawać też do sałatek  , dodałam do pieczarek ugotowaną kaszę gryczaną ,wymieszałam i chwile smażyłam dodałam jedna kostkę wołową pokruszoną i rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i to wlałam na farsz ,Wyjęłam farsz do miski  do ostudzenia .

ciasto  wykonanie

Do miski wsypałam mąkę ,wbiłam 2 jajka dodałam szczyptę soli i 2 łyżki oleju wymieszałam i zagniotłam ciasto . sporo wyszło mi pierogów tak na 4 porcję po 10 sztuk wykrajałam szklanka kułeczka ale i tak wyszły znakomicie
Pierogi z kaszy gryczanej i pieczarek
Pierozków wyszło 40 sztuk sporo zostały jeszcze :)
Pierogi z kaszy gryczanej i pieczarek
Farsz szybko został zrobiony w pierożki zaprawiony