Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pierogi z łososiem i serem śmietankowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, kremowe pierogi, są bardzo lekkie i pięknie wyglądają na talerzyku

Pierogi z łososiem i serem śmietankowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z łososiem i serem śmietankowym

 

  • CIASTO:
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • letnia woda
  • FARSZ:
  • 500 g łososia,
  • serek śmietankowy 125g,
  • 1 łyżka koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • cebula,
  • pęczek koperku,
  • kilka ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:

Pierogi z łososiem i serem śmietankowym
Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy pęczek koperku, pokrojoną w części cebulę i kilka ziaren pieprzu. Wkładamy łososia i gotujemy 30 minut. Po ugotowaniu łososia odwracamy na druga stronę i pozostawiamy jeszcze w garnku. Łososia rozdrabniamy, dodajemy serek i koperek i doprawiamy do smaku. Na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letnią wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Pierogi należy bardzo dobrze zlepić, żeby nie rozpadły się podczas gotowania. Można je zlepić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Smacznego :)
Pierogi z łososiem i serem śmietankowym
Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek podsypując mąką.
Pierogi z łososiem i serem śmietankowym
Łososia rozdrabniamy, dodajemy serek i koperek i doprawiamy do smaku.
Pierogi z łososiem i serem śmietankowym
Powstałym farszem napełniamy pierogi i zlepiamy je.
Pierogi z łososiem i serem śmietankowym
Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu.