Sposób przygotowania:
Pierogi z łososiem i serem śmietankowym
Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy pęczek koperku, pokrojoną w części cebulę i kilka ziaren pieprzu. Wkładamy łososia i gotujemy 30 minut. Po ugotowaniu łososia odwracamy na druga stronę i pozostawiamy jeszcze w garnku. Łososia rozdrabniamy, dodajemy serek i koperek i doprawiamy do smaku. Na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letnią wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Pierogi należy bardzo dobrze zlepić, żeby nie rozpadły się podczas gotowania. Można je zlepić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Smacznego :)
gosia56
jaNina
msewka