Pierogi z marmoladą różaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pierwsze w życiu pierogi z marmoladą na słodko

Pierogi z marmoladą różaną

Składniki:

Pierogi z marmoladą różaną

 

  • Marmolada różana
  • Na ciasto:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Pierogi z marmoladą różaną
Na sam początek marmoladę do pierogów trzymałam w lodówce aby była twarda. Zrobiłam ciasto: Na stolnicy wymieszałam mąkę pszenną z solą. Utworzyłam kopiec gdzie we wgłębieniu wbiłam jajko i wlałam wodę. Szybko ugniatałam ciasto, rozwałkowałam i pokroiłam wzdłuż nożem a następnie wszerz tworząc kwadraty.Łyżeczką na każdy kwadrat nakładałam marmoladę a następnie zlepiłam brzegi. Nastawiłam wodę w garnku z łyżką oleju i łyżeczką soli.Gdy zaczęła wrzeć, wrzucałam partiami pierogi. Od momentu zagotowania się wody i wypłynięcia na wierzch gotowałam jeszcze ok 3 minuty .Wyjmowałam łyżką cedzakową na durszlak.Gdy ostygły 3 godziny później podsmażyłam je na rumiano .