WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Placki z ziemniaków z fetą i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki z ugotowanych ziemniaków z serem feta i serem mozzarella w kulkach, z dodatkiem mąki ziemniaczanej.

Placki z ziemniaków z fetą i mozzarellą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki z ziemniaków z fetą i mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Placki z ziemniaków z fetą i mozzarellą

ETAP 1:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i wystudzić.

Mozzarelle odcedzić i razem z ziemniakami przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać ser feta, jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną.

Zagnieść ciasto i uformować je w wałek. Pokroić w plasterki. Każdy plaster lekko spłaszczyć i odłożyć na stolnicę.

Placki smażyć na patelni na oleju z obu stron na rumiano i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Podawać same lub z ulubionymi dodatkami.

Placki z ziemniaków z fetą i mozzarellą
Porcja placków włożona na patelnię na gorący olej
Placki z ziemniaków z fetą i mozzarellą
Placki uformowane i ułożone na stolnicy oprószonej mąką
Placki z ziemniaków z fetą i mozzarellą
Ciasto na placki zagniecione i uformowane w wałek
Placki z ziemniaków z fetą i mozzarellą
Ser feta dodany do ziemniaków przeciśniętych przez praskę
Placki z ziemniaków z fetą i mozzarellą
Kulki sera mozzarella przepuszczamy przez praskę razem z ziemniakami