Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem
Z mąki, soli, pół łyżki masła i ok. pół szklanki wody zrób ciasto. Wymieszaj mąkę z solą i masłem i wyrabiając stopniowo dodawaj wody, aż otrzymasz elastyczne, dosyć twarde ciasto. Do ciasta można dodać jajko, ale będzie wtedy twardsze. Wyrobione ciasto (ok. 12 - 15 minut) odłóż na pół godziny, zawijając w folię lub przykrywając miseczką, aby nie wyschło. Przygotuj farsz - ugotowane mięso z rosołu zmiel w maszynce. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj do mięsa i wymieszaj. Dopraw do smaku. Jeżeli farsz będzie bardzo suchy, możesz dodać ok. 5 dag zmielonego boczku lub kilka łyżek bulionu. Przełóż farsz na patelnię i przesmaż chwilę. Ostudź. Ciasto rozwałkuj na cienki, 2 - 3 mm, placek. Szklanką wycinaj kółka, na każde połóż łyżeczkę farszu i sklej brzegi, dociskając np. widelcem. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek - w dużym garnku, gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia. Na reszcie masła podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Pierogi podawaj polane skwarkami i posypane dymką. Najlepiej smakują z surówką z kiszonej kapusty.