Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Pierogi z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyk na polskim stole. Pierogi z mięsem, podlane skwarkami, z surówką z kiszonej kapusty.

Pierogi z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięsem

 

  • 25 dag mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • mięso z rosołu - najlepiej mieszane wołowo - drobiowe
  • cebula
  • 15 dag wędzonego boczku
  • szczypiorek lub dymka do posypania

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem
Z mąki, soli, pół łyżki masła i ok. pół szklanki wody zrób ciasto. Wymieszaj mąkę z solą i masłem i wyrabiając stopniowo dodawaj wody, aż otrzymasz elastyczne, dosyć twarde ciasto. Do ciasta można dodać jajko, ale będzie wtedy twardsze. Wyrobione ciasto (ok. 12 - 15 minut) odłóż na pół godziny, zawijając w folię lub przykrywając miseczką, aby nie wyschło. Przygotuj farsz - ugotowane mięso z rosołu zmiel w maszynce. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj do mięsa i wymieszaj. Dopraw do smaku. Jeżeli farsz będzie bardzo suchy, możesz dodać ok. 5 dag zmielonego boczku lub kilka łyżek bulionu. Przełóż farsz na patelnię i przesmaż chwilę. Ostudź. Ciasto rozwałkuj na cienki, 2 - 3 mm, placek. Szklanką wycinaj kółka, na każde połóż łyżeczkę farszu i sklej brzegi, dociskając np. widelcem. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek - w dużym garnku, gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia. Na reszcie masła podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Pierogi podawaj polane skwarkami i posypane dymką. Najlepiej smakują z surówką z kiszonej kapusty.
Pierogi z mięsem
Zagnieć elastyczne, dosyć twarde ciasto i pozwó, aby odpoczęło.
Pierogi z mięsem
Przygotuj farsz - zeszklij na maśle cebulę...
Pierogi z mięsem
... wymieszaj ze zmielonym mięsem z rosołu i podsmaż.
Pierogi z mięsem
Z rozwałkowanego ciasta wytnij kółka i ulep pierogi.