Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem dominiki
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Pośrodku kopca mąki zrobić zagłębienie, wbić jajko, wlewać porcjami ciepłą wodę, zagnieść ciasto. W razie potrzeby podczas wyrabiania ciasto podsypywać mąką. Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, wrzucić mięso, smażyć, aż się zrumieni. Wlać 1/4 szklanki wody i dusić do miękkości, w razie potrzeby kilkakrotnie podlewać niewielką ilością wody. Miękkie mięso wystudzić i zemleć razem z cebulą i odciśniętą bułką. Farsz doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z ciasto formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozwałkować i nakładać około 1 łyżeczki farszu. Boki dokładnie skleić. Wrzucać pierogi partiami do garnka z gotującą się, osoloną wodą, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Po wypłynięciu pierogów gotować je około 2-3 minuty, wyjąć, odcedzić. Podawać okraszone smażoną cebulą.