dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Pierogi z mięsem dominiki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsze na świecie są pierogi własnej roboty.

Pierogi z mięsem dominiki

Składniki:

Pierogi z mięsem dominiki

 

  • 50 dag mąki
  • 1szklanka wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • mąką do podsypywania
  • Nadzienie:
  • 50 dag karkówki
  • 1 cebula
  • 1/2 czerstwej bułki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem dominiki
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Pośrodku kopca mąki zrobić zagłębienie, wbić jajko, wlewać porcjami ciepłą wodę, zagnieść ciasto. W razie potrzeby podczas wyrabiania ciasto podsypywać mąką. Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, wrzucić mięso, smażyć, aż się zrumieni. Wlać 1/4 szklanki wody i dusić do miękkości, w razie potrzeby kilkakrotnie podlewać niewielką ilością wody. Miękkie mięso wystudzić i zemleć razem z cebulą i odciśniętą bułką. Farsz doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z ciasto formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozwałkować i nakładać około 1 łyżeczki farszu. Boki dokładnie skleić. Wrzucać pierogi partiami do garnka z gotującą się, osoloną wodą, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Po wypłynięciu pierogów gotować je około 2-3 minuty, wyjąć, odcedzić. Podawać okraszone smażoną cebulą.