Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem i kapustą
Ciasto - mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Farsz - kapustę poszatkować, ugotować i odcisnąć wodę, następnie zmielić w maszynce. Mięso ugotowane lub upieczone zmielić, następnie cebulę drobno pokroić podsmażyć. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku. Przygotowanie pierogów - przygotowane ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką kółka. Na wycięte kółka nakładamy farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodą. Zmieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 minuty na wolnym ogniu.Podawać polane masłem z przesmażoną cebulą.