katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1375]

Pierogowe kapelusze z farszem z kapusty i kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pierogi można przygotować z różnym farszem. Moje to smaczne pierogi z mięsem z kurczaka i z kapustą z suszonymi grzybami.

Pierogowe kapelusze z farszem z kapusty i kurczaka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogowe kapelusze z farszem z kapusty i kurczaka

 

  • Farsz:
  • pierś kurczaka 1 szt
  • kiszona kapusta 2 garści duże
  • cebula 1 szt mniejsza
  • grzyby suszone 3 duże kapelusze
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • olej
  • na ciasto:
  • mąka 3 szkl
  • woda gorąca ok 1 1/4 szkl
  • olej 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Pierogowe kapelusze z farszem z kapusty i kurczaka
Grzyby sparzamy, płuczemy i drobno kroimy Mięso myjemy osuszamy i kroimy w mniejsza kostkę. Przesmażamy z przyprawą gyros. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i osączamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę dodajemy grzyby chwilę smażymy i przykrywamy kapustą. Podlewamy wodą i dusimy. Gdy wszystko zmięknie dodajemy mięso mieszamy i doprawiamy do smaku.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy i wycinamy szklanką krążki. Na jeden krążek nakładamy farsz przykrywamy drugim i zlepiamy brzeg.

Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i wyjmujemy po 3-4 minutach od wypłynięcia.
Pierogowe kapelusze z farszem z kapusty i kurczaka
Pierogi z farszem z kapusty z grzybami i z mięsem.