Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem i kapustą wg senninha
Kapustę poszatkować (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać) i ugotować do miękkości. Mięso podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i również podsmażyć. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i partiami wlewać wodę i zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić. Z ugotowanej kapusty odcisnąć wodę i zmielić w maszynce na dużych oczkach. Mięso podsmażone zmielić na małym oczkach i wymieszać z kapustą. Dodać cebulę, pieprz i sól i ponownie wymieszać. Ciasto na pierogi rozwałkować, szklanką wykrawać krążki, na środek każdego nakładać farsz i zlepiać brzegi. Wrzucać na osolony wrzątek i od czasu wypłynięcia gotować jeszcze około 3-4 minuty. Wybierać łyżką cedzakową. Ja do wrzątku dodaję odrobinę oliwy, pierogi nabierają ładnego połysku i nie sklejają się.