Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie przepadam za pierogami z mięsem, ale te z gęsiną i kapustą z pewnością na stałe zagoszczą w moim menu...

Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą
Karpus gęsi dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2,5- 3 godziny. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy ze skóry, dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do gotującego się korpusu wraz z umytymi liśćmi pora, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw. Korpus wyciągamy, a rosół możemy doprawić i podać z makaronem. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i odciskamy nadmiar wody. Ugotowane mięso oraz kapustę kiszoną mielimy. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do mąki wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto. Rozwałkowujemy, szklanką lub pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy z przesmażoną cebulką.
Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą
Ugotowane mięso oraz kapustę kiszoną mielimy. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą
Do mąki wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto.
Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą
Rozwałkowujemy, szklanką lub pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi.
Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą
Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia.