Sposób przygotowania:
Pierogi z gęsiną i kiszoną kapustą
Karpus gęsi dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2,5- 3 godziny. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy ze skóry, dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do gotującego się korpusu wraz z umytymi liśćmi pora, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw. Korpus wyciągamy, a rosół możemy doprawić i podać z makaronem. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i odciskamy nadmiar wody. Ugotowane mięso oraz kapustę kiszoną mielimy. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do mąki wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto. Rozwałkowujemy, szklanką lub pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy z przesmażoną cebulką.