LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pierogi z mięsem wg LIDZIA

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lepszych, jak domowe nie znajdziecie.

Pierogi z mięsem wg LIDZIA Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięsem wg LIDZIA

 

  • Nadzienie:
  • mięso ugotowane 0,3 kg (chude)
  • cebula 1 mała
  • sól, pieprz
  • Ciasto:
  • mąka pszenna 0,5 kg
  • jajo 1
  • ¾ szklanki wody
  • sól
  • słonina 5 dag lub masło do polania

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem wg LIDZIA
Farsz: ugotowane mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z cebulą. Dodać sól, pieprz, dokładnie wyrobić na jednolitą, pulchną masę. Jeżeli jest zbite rozrzedzić nieco rosołem lub gorącą wodą. Ciasto: Przesianą mąkę zagnieść z jajem, solą i wodą, wyrobić. Cienko rozwałkować, wykrawać krążki średniej wielkości. Na środek każdego krążka nałożyć nadzienie. Zlepiać pierogi na przestrzeni małego rąbka. Przygotowane pierogi włożyć do wrzącej, osolonej wody, ugotować, odcedzić, przelać ciepłą wodą, osaczyć, wyłożyć na ogrzany półmisek, polać słoniną lub zrumienionym masłem, zaraz podawać.
Pierogi z mięsem wg LIDZIA
Przygotowanie ciasta na pierogi z mięsem.
Pierogi z mięsem wg LIDZIA
Przygotowanie mięsnego farszu do pierogów.
Pierogi z mięsem wg LIDZIA
Wyłożenie farszu na krążki z rozwałkowanego ciasta.
Pierogi z mięsem wg LIDZIA
Ulepione pierogi babcinym sposobem