Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierogi z morelami, jogurtem i białą czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi z morelami to pyszna propozycja na podwieczorek, a dla wielbicieli obiadów na słodko to nawet i na obiad. Polecam.

Pierogi z morelami, jogurtem i białą czekoladą

Składniki:

Pierogi z morelami, jogurtem i białą czekoladą

Ciasto

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • około 1 szklanka ciepłej wody
  • pół małej łyżeczki soli

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pierogi z morelami, jogurtem i białą czekoladą
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę należy zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ilość wody zależy od wilgotności mąki, możemy więc nie zużyć całej wody. Następnie z ciasta należy uformować kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na stolnicy na przynajmniej na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. 

2. Morele płuczemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem pudrem. 

3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy morele i zlepiamy brzegi formując pierogi. 

4. Tak wykonane pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru wody. 

5. Pierogi nakładamy na talerze, posypujemy cukrem trzcinowym, czekoladą i nakładamy po porcji jogurtu naturalnego. Podajemy, a ja smacznego życzę. 

Rady: 

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. 

Z przepisu wyszło mi 40 sztuk pierogów.