Sposób przygotowania:
Pierogi z morelami, jogurtem i białą czekoladą
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę należy zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ilość wody zależy od wilgotności mąki, możemy więc nie zużyć całej wody. Następnie z ciasta należy uformować kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na stolnicy na przynajmniej na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło.
2. Morele płuczemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem pudrem.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy morele i zlepiamy brzegi formując pierogi.
4. Tak wykonane pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru wody.
5. Pierogi nakładamy na talerze, posypujemy cukrem trzcinowym, czekoladą i nakładamy po porcji jogurtu naturalnego. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 40 sztuk pierogów.
2. Morele płuczemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem pudrem.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy morele i zlepiamy brzegi formując pierogi.
4. Tak wykonane pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru wody.
5. Pierogi nakładamy na talerze, posypujemy cukrem trzcinowym, czekoladą i nakładamy po porcji jogurtu naturalnego. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 40 sztuk pierogów.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)